Orientalisk dans
Magdans (Oriental)

Den klassiska magdansen från mellanöstern,
vi har större fokus på den egyptiska dansstilen men i stort sett är de detsamma.
Orientalisk magdans är en dans med tusenåriga anor som nu dansas över hela världen.
Dansen är kvinnlig och sensuell och ger utrymme för alla uttryck .
Vi lär oss isolera de olika kroppsdelarna och lär oss rörelser som Camel walk, Drop and kick, shimmy, snake arms med mera..från fortsättningsnivån kan man lära sig dansa med slöja och lära sig klassiska magdansrutiner
( Mecancé)

 

Orientalisk Dans 
Oriental song (Tarab)

Här dansar vi till vackra klassiska sånger från arabvärldens kända legender såsom
Oum Khaltoum,
Farid El atrash, Mohamed Abdel Wahab, Abdel Halim Hafez och
Warda med flera...
Den klassiska dansen innehåller mycket känslosamma  och dramatiska partier där dansösen tolkar texten genom sin dans. Små fina rörelser med mycket takasim, mjuka rörelser och skak shimmy.
"Tarab" betyder ögonblicket då musiken, sången och dansen står i samklang med varandra och är outsägligt vacker...

Orientalisk Dans
Baladi


Balad betyder
"mitt land"
Den egyptiske dansstilen baladi är den orientaliska dansen så som den dansas i hemmen av vanliga kvinnor. Därav klädseln som kallas "galabeja"
Baladidansen framförs vanligen i galabeja som är de egyptiska kvinnonas vardagsklädsel i hemmet.
Den tillkom från urbaniserade bönder som utvecklade dansen i storstäderna.
Stilen är opolerad med grova höftrörelser och mycket attityd.

 

Orientalisk Dans
Teknik 1

Ny
Denna klass innehåller endast teknik och kombinationer
Ej Koreografi.

För Nybörjare
Grundläggand
steg och rörelser
Oriental & Folklore

Teknik 2
Fo/Me
Vi bygger på med
fler rörelser.
På denna nivå introduceras attribut som slöja, käpp, cymbaler eller melaya laff men basen ligger på att kunna kordinera och isolera samt träna snurrar och poser-
Oriental och folklore

Teknik 3
Me/Av
Tips & Tricks för Oriental
Utveckla din dans och jobba på din egen nivå, fila på rörelserna tills de sitter som berg, praktiska övningar för hur man blir en bättre scenartist 
Låt dansen sätta sig i kroppen...

Teknik 4
Av-Pr
Alla stilar, alla attribut inom orientalisk dans  ska behärskas nu, utförandet av rörelserna skall göras med lätthet och känsla och uttryck, improvisation är en del av innehållet i teknik 4

Orientalisk dans
Shabi

Shabi är en egyptisk dansstil som utvecklats ur baladidansen.
Shabi är en form av street dance 
där texterna i musiken är glad och medryckande, galen och toikig eller melankolisk och lidande men oftast tvetydig och beskriver arbetarklassens livstil. Det finns många olika changer inom shabistilarna.
Rörelserna är grövre som i baladidansen och attityden är fräck  och kraftfull och lite åt det manliga hållet. Musiken är jämförbar med Algeriets Raimusik.

Modern Oriental
Orientalisk dans med inslag av
modern dans
lyrical jazz, jazzdans och balett.Musiken kan vara Mecansé en specialkomponerad instrumental musik för magdans eller modernare orientalisk musik med sång.

Orientalisk dans Fusion och Show
Här kan fantasin flöda och man kan använda attribut som Isis Vingar eller Fanveils, Poi Veils m.m Orientalisk dans i grunden med inslag av den stil man önskar blanda in. Tex Spanish Fusion, Lation Oriental Fusion, Asian Fusion är bara några av influenserna...
 Finns ej med på schemat varje termin dock men dyker även upp på helgkurser och kortkurser.

Orientalisk Dans
Irakisk Kawleya


Irakisk dans är mycket populärt världen över numera. Den Irakiska dansen kallad Kawleya härstammar från de Irakiska Zigenarna. Rörelserna består av rytmiska steg och hopp med mycket hårrörelser och lätt akrobatiska golvrörelser. 

Under höstterminen 2019 har vi bjudit in en specialist på Irakisk dans, Mohanned Hawaz som kommer ge 5 Intensivhelger från September tlïll December.
Läs mer

Orientalisk Folklore
Saidi

Said betyder Söder på arabiska dansstilen Saidi är en folkdans som
kommer från Södra Egypten från området kring Luxor.
Dansstilen är från början manlig men dansas numera även av kvinnor,
Dansens rörelser är kraftfulla och musiken tung och rytmisk- Dansen dansas ofta med en käpp. På kursen lär vi oss hantera käppen  skickligt med tillhörande danssteg för Saidi.

Orientalisk dans
Folklore
Eskandarani med Melaya Laff

En Egyptisk folkdans som kommer från hamnstaden Alexandria, dansen kallas Eskandarani som betyder just Alexandria på arabiska.
Melaya Laff är stor svart sjal som kvinnorna i Egypten använde att svepa om sig istället för kappor då de gick ut på stadens gator.
Dansen framförs med den svarta melayan som kräver mycket teknik i konsten att hantera den i samband med dansen. Dansen i sig är i Baladistil med sång som ofta handlar om havet och hamnstråket "Kornishen" där kvinnorna promenerade. Dansens uttryck är flickaktigt flörtig och sensuell.

 

Hula Hawaii
Hawaiidansen kommer från hawaiis vackra öar och är mjuk och vacker där händerna berättar en historia. Vi lär oss grunder i hawaii hula och olika stilar såom
Hula Kahiko, den traditionella stilen och Hula´Auana , modern hula.
Vi lär oss dansa med olika attribut som Puili sticks och pom poms

Hula Ori Tahiti
Ori Tahiti, det vill säga tahitisk dans, är en traditionell dans från franska polynesien. Den är traditionell i den mening att den återkopplar till sitt historiska ursprung, men är i stor utsträckning en levande dans som fortsätter att utvecklas. Ori tahiti kan ta flera utryck, snabb eller långsam, kraftfull eller graciös och kan dansas solo eller i grupp. Framförallt är det en utrycksfull och glädjerik dans med mycket energi och känsla.

Egyptiskt Kulturcentrum Kairo Bazar
EKC Dansskola
Tjurbergsgatan 27, 118 56 Stockholm
Epost dans@ekcdansskola.se     Hemsida ekcdansskola.se